Fakta mengenai belut elektrik dirungkai!

Assalamualaikum & hello people. Pernah makan belut? Haa ada yang geli nak makan kan, so far aku pernah makan sekali je sup belut . ...




Assalamualaikum & hello people. Pernah makan belut? Haa ada yang geli nak makan kan, so far aku pernah makan sekali je sup belut. Not bad, tapi memang tak lah aku nak makan buat kali kedua.


Kali ini aku nak up post fakta mengenai belut elektrik. Kat Malaysia kalau tak salah aku tak ada lagi kot? Ke dah ada? Tak pasti sangat. Jom tengok fakta mengenai belut elektrik ni!



  • Walaupun dipanggil sebagai "belut", belut elektrik ni lebih mempunyai banyak persamaan dengan ikan keli.
  • Purata setiap 10 minit diorang akan naik ke permukaan air & hidup dalam air berlumpur.
  • Mempunyai 6000 sel (dikenali sebagai Electrocyte) yang menghasilkan elektrik
  • Boleh menghasilkan 600 volts, 5 kali lebih power dari single soket kat rumah korang
  • Mampu menghasilkan kejutan elektrik untuk me-mampuskan seekor kuda
  • Seekor belut elektrik yang berukuran 20 kaki cukup untuk menghidupkan 12 biji mentol
  • Purata jangka hayat 15 tahun

Osman

Share your thoughts here

Thank you for dropping by

0 comments

Followers