Gempa bumi di Indonesia, amaran Tsunami dikeluarkan.

Gambar Hiasan JAKARTA : Gempa bumi berukuran 7.3 magnitud menggegarkan Kepulauan Maluku di timur Indonesia Sabtu, menurut Kajian Geo...


Gambar HiasanJAKARTA: Gempa bumi berukuran 7.3 magnitud menggegarkan Kepulauan Maluku di timur Indonesia Sabtu, menurut Kajian Geologi Amerika Syarikat (USGS), menyebabkan pihak berkuasa mengeluarkan amaran tsunami.

Gempa dasar laut melanda pada kedalaman 46 kilometer pada 10:31 waktu tempatan, 154 kilometer ke barat laut Kota Ternate, kata USGS.
"Gelombang Tsunami berkemungkinan berlaku di pantai yang terletak dalam jarak 300 kilometer," kata Pusat Amaran Tsunami Pasifik (PTWC).


Menurut PTWC, gelombang tsunami boleh melanda wilayah Indonesia dan Filipina, Jepun, Taiwan dan pulau-pulau di Pasifik Selatan.


Gelombang tsunami antara 30 sentimeter dan satu meter boleh melanda wilayah Indonesia, kata pusat itu, manakala gelombang di bawah 30 sentimeter telah diramalkan untuk pantai Filipina, menurut PTWC.


"Kami telah mengeluarkan amaran awal tsunami," kata pegawai dari agensi meteorologi Indonesia kepadaAFP.
Indonesia terletak di Lingkaran Api Pasifik di mana plat benua bertembung, menyebabkan aktiviti seismik dan gunung berapi yang kerap.


Osman

Share your thoughts here

Thank you for dropping by

0 comments

Followers